contact-form-7 ** mfcf7_zl_multiline_files_script ** jquery ** tp-js ** slick ** animejs ** vikteam_scripts ** wpcf7-redirect-script ** wpml-legacy-dropdown-0 ** google-recaptcha ** wpcf7-recaptcha ** wp-block-library || contact-form-7 || mfcf7_zl_button_style || oxygen || slick-css || vikteam-style || slick-theme || extendify-sdk-utility-classes || wpcf7-redirect-script-frontend || wpml-legacy-dropdown-0 || 

Få norsk autorisation som sygeplejerske

Når du er uddannet som sygeplejerske i Danmark, men ønsker at arbejde i Norge, skal du bruge en norsk autorisation som sygeplejerske. Ligesom i Danmark er nogle erhverv lovregulerede, og derfor skal du ansøge om autorisation hos det norske Helsedirektoratet. Her på siden forklarer vi dig hvordan.

Derfor ansøger mange danske sygeplejersker om norsk autorisation

I forhold til at arbejde som sygeplejerske i udlandet er det et populært valg at rejse til Norge for at arbejde som sygeplejerske eller sygeplejerskevikar. Som dansk sygeplejerske har du nemlig gode muligheder for at få et job i sundhedssektoren hos vores skandinaviske nabo. Dertil kommer de attraktive fordele som eksempelvis bedre lønforhold og ofte mere tid til patienterne, der følger med et arbejde som sygeplejerske i det norske.


Mange nyuddannede yngre sygeplejersker såvel som deres ældre og mere erfarne fagfæller vælger derfor at tage til Norge for at udøve deres fag. Arbejdet som sygeplejerske i Norge er en mulighed, som alle uddannede sygeplejersker i Danmark kan gribe. Det eneste, det kræver, er en norsk autorisation.

Norsk autorisation som sygeplejerske – hvordan gør jeg?

Fuldstændig som i Danmark er udvalgte erhverv i Norge lovregulerede. Det betyder, at du skal være indehaver af en sygeplejerskeautorisation for at udøve dem. Og det gælder for jobbet som sygeplejerske. Hvor det i Danmark er Styrelsen for Patientsikkerhed, der varetager tildeling af autorisation som sygeplejerske, er det i Norge Helsedirektoratet. Hvis du ønsker at udøve dit fag som sygeplejerske i det norske, så kan du se, hvordan du kommer i gang herunder.

Vil du gerne søge arbejde i Norge som sygeplejerske, skal du først og fremmest have en norsk autorisation i hus. Det er heldigvis forholdsvist simpelt. På Helsedirektoratets hjemmeside finder du et ansøgningsskema.

Her starter du med at vælge, hvilken faggruppe du søger autorisation og licens for – i dit tilfælde som sygeplejerske vælger du ‘sykepleier’. Dernæst vil du blive mødt af spørgsmålet om, hvor du har taget din sundhedsfaglige uddannelse – er det i Danmark, vælger du ‘EU/EØS’.

I næste skridt af ansøgningsprocessen vil du blive bedt om at vedlægge en række dokumenter som uddannelsesbevis, karakterudskrift og eventuel dokumentation af relevant arbejdserfaring. Sidstnævnte er dog ikke et krav. Alle dokumenter, som er skrevet på dansk, svensk eller engelsk, behøver ikke at blive oversat. Du vedhæfter dem blot direkte som en PDF-fil i ansøgningsskemaet.

Sådan behandles din ansøgning om norsk autorisation

Når du har udfyldt alle oplysninger i ansøgningsskemaet og indsendt din anmodning om autorisation som sygeplejerske, vil du få tilsendt en automatisk bekræftelse på, at Helsedirektoratet har modtaget din ansøgning. Herfra er der blot at vente på godkendelse. 

Helsedirektoratet foretager al sagsbehandling skriftligt, og du vil derfor også modtage et skriftligt svar, så snart de har behandlet din ansøgning. Indeholder din ansøgning alle nødvendige oplysninger, kan du påregne en svartid på op til tre måneder fra ansøgningstidspunktet. Vurderer Helsedirektoratet, at de mangler oplysninger fra dig, vil svartiden kunne være længere end tre måneder. Dog vil tiden fra, at Helsedirektoratet varsler, at de mangler oplysninger fra dig og efterspørger yderligere dokumentation, ikke medregnes i den totale sagsbehandlingstid.

Hvad koster det at få en norsk autorisation som sygeplejerske?

Når du ansøger om norsk autorisation, skal du forvente et gebyr i forbindelse med ansøgningsprocessen. Prisen for norsk autorisation som sygeplejerske er et sagsbehandlingsgebyr på NOK 1665,-. Gebyret er et engangsgebyr og betales blot online med kreditkort som et led i ansøgningsprocessen.

Gebyret kan du se som en investering. Det er en investering i en fremtidsmulighed – med en norsk autorisation til at udøve erhvervet som sygeplejerske har du en adgangsbillet til et attraktivt jobmarked. Om du ønsker at arbejde som sygeplejerske i den norske hjemmepleje eller på et sygehus, så kan du se frem til bedre tid til patienterne, bedre normering og bedre lønvilkår, end hvad du kender fra det danske sundhedssystem.

Hos VikTeam hjælper vi altid vores vikarer med disse praktiske krav. Hvis du ønsker hjælp til alt fra autorisation til at finde dit vikariat, kan du udfylde interessekortet herunder.

Udfyld et interessekort
– helt uforpligtende

  Jeg er interesseret i at høre mere om vikararbejde i:


  Jeg er interesseret i:


  Personlige informationer:


  Hvad er din uddannelse?

  Samtykke:

  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram